sâmbătă, 26 mai 2012

Tensiune oculara

Prin tensiune intraoculara sau oftalmotonus se intelege presiunea exercitata de lichidele intraoculare asupra peretilor globului ocular; este determinata de raportul ce exista intre capacitatea ochiului si cantitatea continutului sau.Tensiunea oculara normala oscileaza intre 10 si 21 mm Hg.
Sub denumirea de glaucom intra o serie de afectiuni oculare,diferite din punct de vedere etiologic si patogenic, dar reunite printr-un element comun, si anume cresterea tensiunii intraoculare.
Hipertensiunea oculara are drept consecinta o tulburare circulatorie la nivelul papilei nervului optic ce determina atrofie optica si alteratii caracteristice ale campului vizual.
Presiunea oculara se masoara cu aparate numite tonometre si se exprima in milimetrii mercur.Metodele tonometrice utilizate sunt bazate in principal pe aplicarea unei forte pe glob, cu masurarea marimii fortei, a deformatiei ce rezulta sau a timpului necesar pentru ca aceasta deformatie sa se produca.
In practica, tensiunea oculara normala este considerata 15 - 16 mmHg, tensiunile mai mari de 21 mmHg fiind considerate suspecte, iar peste 24 mmHg , patologice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu