sâmbătă, 26 mai 2012

Sclerotica

Sclerotica este un fel de schelet al globului ocular.Este o membrana opaca, fibroasa,avascularizata, contruita din tesut conjuctiv dens.Greutatea fara cornee este de 1,2g.
Grosime: 1 -1,5mm in partea din spate, 0,5mm la ecuator spre nas,ceva mai mult spre tampla, 0,3mm in dreptul tendoanelormuschilor extrinseci, 0,8 mm spre cornee.Sclerotica(sclera) este traversata de un mare numar de artere, vene, nervi si in spate de nervul optic.Deschiderea pentru nervul optic are forma de trunchi de con cu diametrele de 1,5mm spre interior si 3mm la exterior si centrul ei la 3-4mm  de polul posterior spre nas si la 1-2mm mai sus.Tesutul sclerei este alb sidefiu la adult, albastrui la copil, alb galbui la batrani.El contine 70% apa.Sclera este formata din fibre reunite in benzi cu latime de peste 0,1 mm grosime,paralele cu suprafata sclerei si se intretaie in toate sensurile.in partea din spate aceste benzi au directie meridiana, si se amesteca cu fibre elastice , ceea ce permite sclerei in aceasta regiune sa se deformeze sub actiunea presiunii interne.
In partea din fata benzile sunt mai degraba paralele cu ecuatorul si formeaza un inel rigid pe care se sprijina muschii extrinseci si cei ai corpului ciliar. Sclerotica este saraca in vase de sange si nervi proprii si se hraneste prin osmoza de la tesuturile vecine.
Avantajul tesutului avascular este riscl redus de infectii dar in acelasi timp o rana la nivelul sclerei se cicatrizeaza greu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu