marți, 22 mai 2012

Cataracta





Cataracta este o afectiune oculara care consta in opacifierea progresiva a cristalinului - cristalinul fiind lentila ochiului.Aceasta se manifesta prin scaderea acuitatii vizuale, disconfort la lumina naturala puternica,contururi duble si vedere neclara.
Cataracta se clasifica in mai multe categorii :
- congenitala - este consecinta unui proces patologic intrauterin
- senila - apare in urma tulburarii nutritiei cristalinului la unele persoane trecute de varsta de 50 ani, cel mai adesea din cauza diabetului zaharat.Se caracterizeaza ptin schimbarea treptata a culorii pupilei in alb - cenusiu,scaderea progresiva a vederiisi,uneori,prin dublarea si deformarea imaginii
- traumatica - ca urmare a lezarii capsulei cristaliniene prin lovituri
- complicata - consecinta unor boli intraoculare
.
Operatia de cataracta este indicata atunci cand acuitatea vizuala scazuta perturba desfasurarea in bune conditii     a activitatilor uzuale ale pacientului.Nu este recomandat sa se astepte maturizarea cataractei , adica reducerea vederii doar la perceperea obiectelor la distante sub 1 m, deoarece pot aparea complicatii.
Durata operatiei de cataracta dureaza in medie aproximativ 15 - 20 minute. Operatia de cataracta se efectueaza sub anestezie locala care poate fi topica sau prin injectie retrobulbara.
Operatia de cataracta consta in indepartarea materialului cristalinian opacifiat lasand capsula cristalinului pe loc.Aceasta tehnica se efectueaza cu ajutorul unei sonde care emite ultrasunete, care se introduce in ochi printr-o incizie de 2 mm.In locul cristalinului extras se pune o lentila denumita cristalin artificial cu o putere dioptrica calculata in prealabil.Recuperarea postoperatorie este foarte rapida deoarece deschiderea ochiului este foarte mica si timpul operatiei este scurt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu