sâmbătă, 26 mai 2012

Glaucomul congenital primar, precoce

Este forma cea mai frecvent intalnita.Toate hipertoniile oculare ale copilului, oricare ar fi mecanismul de producere, sunt dominate de distensia peretelui scleral, datorita particularitatii acestuia, cu cresterea de volum a globului ocular cunoscut sub numele de buftalmie sau hidroftalmie.
La adult, o presiune asemanatoare poate produce o alungire accentuata numai la nivelul lamei criblate, unde rezistenta este mai scazuta.La copil, in afara de comprimarea nervului optic, se produc si modificari corneene, cu rupturi ale descementului si distensia segmentului posterior cu miopie.
Din punct de vedere clinic, glaucomul congenital variaza de la forme fruste, inaparente, la forme foarte evoluate ce nu pot beneficia de nici un tratament.
Glaucomul congenital primar precoce apare cu o frecventa de 0,01 - 0,04 % din maladiile oculare. Reprezinta 25% din totalul formelor de glaucom ale copilului.Apare bilateral in 2/3 din cazuri.Afecteaza predominant sexul masculin  cu o frecventa de 3%.
Subiectiv, primele simptome care apar sunt fotofobia, la o lumina puternica si epifora.Ele se explica prin iritatia cauzata de prezenta edemului corneean.Lacrimarea este de natura reflexa.Obiectiv, ochiul buftalm se caracterizeaza printr-o crestere globala de volum a globului ocular.Ca rezultat, intreg globul ocular se mareste ducand la aparitia unui aspect care seamana cu ochiul de bou (buftalmie).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu