miercuri, 17 noiembrie 2010

Paralizia acomodativa

Paralizia acomodativa



Se traduce prin pierderea puterii acomodative a ochiului prin paralizia muschiului ciliar. Se poate constata concomitent cu alte manifestari ale paraliziei perechii a 3 a de nervi cranieni , sau izolat ca simptom predominant.
Simptomatologia se manifesta prin tulburarea vederii de aproape cu pastrarea normala a vederii la distanta asociata uneori cu micropsie mai ales daca debutul a fost brusc. In cazul paraliziei acomodatiei , punctul proxim devine egal cu punctul remotum.
Examenul obiectiv ocular al pacientului trebuie sa verifice integritatea globului ocular si eventuala prezenta a semnelor asociate:
-         pupilare – midriaza – oftalmoplegie interna
-         oculo-motorii – paralizia perechii 3 de nervi cranieni
-         neurologice diverse.
Etiologia paraliziilor acomodatiei este variata. Paralizii congenitale sunt foarte rare. Se asociaza uneori cu aniridia sau pot fi intalnire si in cazuri cu iris si reflexe pupilare normale. Se presupune o agenezie a muschiului ciliar.
Paralizii traumatice pot surveni dupa contuzii forte ale globului ocular concomitent cu midriaza paralitica si persista un timp , putand reveni ulterior la normal.
Paralizii medicamentoase :
-         fie in urma instilarii locale a unui colir ciclopegic – atropina , homatropina, scopolamina; dupa instilarea atropinei paralizia poate dura pana la 8-10 zile
-         fie o medicatie generala antispasmodica continand atropina sau antihistaminice de sinteza – fenergan , antiparkinsoniene, unele neuroleptice
Paralizii toxi-infectioase pot fi de multiple cauze.
Paralizia acomodatiei de natura difterica – astazi foarte rara – survine in cursul celei de-a treia saptamani de boala, uneori izolata, alteori asociata cu paralizia valului palatin. Prognosticul este favorabil , dispare dupa 2-6 saptamani.
Paralizii de origine infectioasa pot fi intalnite in encefalita epidemica, encefalitele din febrele eruptive, sifilisul cerebral, meningita tuberculoasa,poliomielita.
Diabetul zaharat prin microangiopatia vaselor nutritive poate afecta perechea a 3 a cu aparitia paraliziei acomodatiei.
Tumorile cerebrale , anevrismele intracraniene pot determina , ca o consecinta a afectarii perechii a 3 a de nervi cranieni, aparitia paraliziei acomodatiei.
Tratamentul trebuie sa fie in primul rand etiologic.
Paleativ, se pot instila parasimpaticomimetice – pilocarpina 1-2 %. Se pot administra vitamine din grupul B si stricnina. Tot paleativ se pot prescrie ochelari cu lentile convergente de + 4 dioptrii pentru aproape.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu