luni, 22 noiembrie 2010

Herpesul palpebral

Herpesul palpebral

Este infectia acuta cu caracter recurent, provocata de virusul herpetic simplex, care in mod uzual produce leziuni la nivelul pielii si mucoaselor (labiala si genitala) si la nivelul ochiului si anexelor.
Simptomele primoinfectiei herpetice sunt de obicei subclinice. Recidivele bolii produc simptome subiective suparatoare, manifestate prin prurit (mancarime) si senzatie de arsura. La nivelul pielii se produc vezicule pe un fond eritematos si edematiat al tegumentului. Veziculele cu continut clar, se sparg,iar ulceratia care rezulta se acopera repede cu o crusta care cade spontan dupa aproximativ o saptamana, lasand tegumentul ceva mai iritat.
Tratament.
In ceea ce priveste eficienta unguentelor antivirale folosite in keratitele herpetice(dendrid,zovirax) parerile sunt impartite, intrucat unii autori neaga efectul acestor medicamente la nivelul atingerilor tegumentare. In practica insa se constata o scurtare a evolutiei bolii dupa aplicarea acestor medicamente. Local, se aplica pudre antiseptice cu oxid de zinc sau dermatol, iar pentru prevenirea infectiilor microbiene, se aplica unguente cu antibiotice. General, se administreaza medicamente antivirotice care inhiba metabolismul si multiplicarea virala :aciclovir (zovirax) tablete sau perfuzii i.v (intravenos). Se poate utiliza, insa cu rezultate modeste si rodilemidul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu